catalàcastellano

Espai Temàtic

Eines per a la Construcció

index Video Localizacion
    El Museu  VideoLocalització

La 1ª Talladora


Primera talladora per a mosaic hidràulic RUBI®


La primera talladora de rajoles la van inventar els Germans Boada fundadors de l'empresa Germans Boada S.A. amb seu a la ciutat de Rubí i planta productiva situada a Santa Oliva, a la comarca del Penedès. El 1951 l'Estat Espanyol li'n concedeix la patent d'invenció. En aquets moments l'eina es conserva a l'Espai Temàtic d'Eines per la Construcció que l'empresa te a Santa Oliva. En primera instancia, es va inventar per a tallar el mosaic hidràulic (un tipus de rajola decorativa de ciment pigmentat que als anys 50 era molt emprada degut segurament a la resistència que proporcionava el gruix de la rajola).


La denominació TS, marca registrada de Germans Boada SA prové de dos conceptes: T, talladora, i S, separador; és a dir, "talladora amb separador". Quan els germans Boada van fer evolucionar la seva talladora per al tall del mosaic hidràulic a una per al tall de la ceràmica, que en aquells moments es fabricava pel sistema de bicocció (cocció de rajola y amb cocció de l'esmalt), van realitzar una primera talladora que van referenciar amb la sigla T.


A aquesta eina, un producte híbrid entre el tallador de mosaic hidràulic i la futura TS, li mancava el separador. Això vol dir que es procedia al ratllat de la rajola per la banda esmaltada i posteriorment es partia amb un cop sobre el trencador, sobre els suports o els eixos de la talladora o, perquè no, l'operari li donava un cop amb el genoll o la cama, amb les conseqüències negatives evidents per a la salut traumatològica del professional.


La talladora muntava un separador estàtic en forma d'U i era coronat per una barra quadricular que poques vegades s’utilitzava. Va ser llavors quan es va crear el separador S, i se’l va incorporar a la talladora T. Va ser una autèntica revolució en el procés de tall de la ceràmica i el tallador TS es va estendre per tot el mercat mundial. Més endavant es redissenyà la talladora i per mitjà d'investigacions àrdues amb materials i la seva aplicació es va crear el separador N i més endavant, el separador N-Plus (capaç de desenvolupar fins a 750 kg de força durant la separació). Tot això li va donar a la talladora TS unes prestacions veritablement extraordinàries. Una versió més moderna d'aquesta eina guanyaria un Premi Delta el 1984.


A l'actualitat la talladora de ceràmica TS ha evolucionat amb múltiples versions com el TX o el TR tots dos de la casa RUBI®, per poder tallar nous materials actuals de gran duresa com el Gres porcelànic.